Σύντομα θα επιστρέψουμε δυναμικά με νέα θέματα καθημερινά και ακόμα περισσότερους συνδέσμους! Και πολλά παραπάνω για τους VIP.

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

#1
 Admin

Admin
Admin
Φρέσκο ψάρι μέσω..Διαδικτύου Xft7ux


https://greenpeacegreece.org/kouti-thalassa/


Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ένα Κουτί Θάλασσα» ξεκίνησε την Πέμπτη 16/6 η Greenpeace. Στόχος είναι να έρθουν κοντά αλιείς που ψαρεύουν με ήπιους τρόπους _ όχι με τράτες και άλλα συρόμενα εργαλεία _ και πολίτες που τολμούν να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης και τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης αγοράς ώστε να προστατευθεί ο θαλάσσιος πλούτος. 

«Η προστασία και αναγέννηση των θαλασσών μας πάει χέρι - χέρι με την ενίσχυση και αναζωογόνηση των μικρών αλιευτικών κοινοτήτων», αναφέρει ο υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για την προστασία των θαλασσών κ. Άλκης Καφετζής. Και προσθέτει: «Ως κοινωνία οφείλουμε να δώσουμε τα απαραίτητα κίνητρα στους αλιείς χαμηλής έντασης ώστε να συνεχίσουν τη δουλειά τους με σεβασμό στο περιβάλλον».

Πώς λειτουργεί το «Ένα Κουτί Θάλασσα»

Αυτό το καλοκαίρι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός καινοτόμου τρόπου διάθεσης ψαριών μέσα από την ειδική ιστοσελίδα της Greenpeace. Μέσα σε 24 ώρες «Ένα Κουτί Θάλασσα» με ψάρια και θαλασσινά από τα δίχτυα ψαράδων χαμηλής έντασης θα φτάνει απευθείας στην πόρτα τους. 

Η Greenpeace ξεκινά το εγχείρημα με ψαράδες από τη Λέσβο και τη Λέρο, καθημερινούς ήρωες που για μήνες άφησαν στην άκρη τα δίχτυα τους και ανέλαβαν να σηκώσουν στους ώμους τους το φορτίο της προσφυγικής κρίσης, χωρίς δεύτερη σκέψη. Στόχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης είναι το «Ένα κουτί θάλασσα», μετά το πέρας αυτής της πρώτης πιλοτικής περιόδου, να περάσει στα χέρια των ψαράδων και να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη χώρα. Πάντως, έως τον Σεπτέμβριο, πρόσβαση στα αλιεύματα των ψαράδων της Λέσβου και της Λέρου, μέσω αυτού του εναλλακτικού πιλοτικού εργαλείου, θα έχει το καταναλωτικό κοινό της Αττικής. 

Οι ψαράδες χαμηλής έντασης είναι οι μόνοι που μπορούν να ψαρεύουν με τρόπους που έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στον βυθό και τη θαλάσσια ζωή. Ψαρεύοντας όλη τους τη ζωή στα ίδια νερά, είναι οι μόνοι που έχουν ουσιαστικό κίνητρο να λειτουργήσουν ως προστάτες της θάλασσας. Ωστόσο, παρότι αποτελούν το 95% του αλιευτικού στόλου στην Ελλάδα (14.000 σκάφη) αναγκάζονται να μοιραστούν μόνο ένα μικρό κομμάτι από τη συνολική παραγωγή των θαλασσών. 

«Τα κύρια προβλήματα που έχουμε είναι η υπεραλίευση, τα πολλά εργαλεία και καθόλου προστασία. Αν δεν προστατέψουμε τη θάλασσα όλοι μαζί, δε θα έχουμε αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Μαυροειδής, αλιέας χαμηλής έντασης από τη Λέρο.

Οι ψαράδες χαμηλής έντασης, όπως έχει καταδείξει παλιότερη έρευνα της Greenpeace, δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην αγορά, αφού μόλις το 16,6% των καταναλωτών αγοράζει ψάρια από παράκτιους ψαράδες χαμηλής έντασης που έχουν αλιευθεί με πιο ήπιο τρόπο.

Η Greenpeace καλεί όσους αγαπούν τη θάλασσα να μπουν στην ιστοσελίδα του προγράμματος ( https://greenpeacegreece.org/kouti-thalassa/ ), να γνωρίσουν τους ψαράδες που πρωτοπορούν και να βοηθήσουν τη συμμαχία ψαράδων και καταναλωτών για να αλλάξει το μέλλον της αλιείας και των θαλασσών. 


ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.greekport.gr

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Τρόποι Κοινοποίησης:
URL:
BBCode:
HTML: