Σύντομα πολλές κατηγοριες θα είναι ανοιχτές για όλους...

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

#1
 Admin

avatar
Admin
Την ζωή, συχνά πυκνά, την παρουσιάζουν σαν ένα παιχνίδι που κερδίζει ο πιο δυνατός, έξυπνος, πονηρός, γρήγορος κλπ-κλπ και επάνω σε αυτό τίθενται τα διλήμματα και ψευτοδιλήμματα, διαμορφώνοντας τελικά την πορεία του ανθρώπου και συνεπώς τους χαρακτήρες και συμπεριφορές. Δεν χρειάζεται ούτε ευφυΐα, ούτε ιστορική γνώση προκειμένου να διαπιστωθεί πως οι στιγμές της ανθρωπότητας βασίστηκαν στις ανάγκες των ανθρώπων, διαμορφώνοντας και τις κατά περιόδους ηθικές. Φτάνοντας στον 21ο αιώνα, θεωρείται ως φυσιολογικό στην καθημερινότητα να ισχύει ο «νόμος της ζούγκλας» και το χρήμα να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Θεωρείται φυσιολογικό να εξακολουθεί να υπάρχει ο μεσαιωνικός σκοταδισμός των θρησκειών και η συνέχιση των «σταυροφορικών / ημισελήνικών» πολέμων ανά τον κόσμο. και με όλα αυτά, επόμενο είναι να κυριαρχεί το «μην εμπιστεύεσαι ποτέ κανέναν». Δυστυχώς, ο καθημερινός άνθρωπος - με διαφορετικούς τρόπους και επίπεδα ανά τον πλανήτη - ακόμα προσπαθεί να επιβιώσει αντί να ζει και έτσι η αλληλοεκμετάλλευση και η έλλειψη εμπιστοσύνης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δεδομένη.
Βλέποντας τον κόσμο σήμερα, σου εξαλείφεται σε κλάσμα δευτερόλεπτου κάθε ουτοπική επιθυμία για την βελτίωση του και την εξέλιξη του ανθρώπου νοητικά, συναισθηματικά, κοινωνικά. Ακόμα και αν κάποια στιγμή τα καταφέρουν κάποιοι άνθρωποι - που πιστεύουν πως ουτοπία είναι να πιστεύουμε πως ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει - αυτό θα γίνει πάρα μα πάρα πολλές γενιές μετά, ίσως ελάχιστα πριν την παρακμή της. Όταν ο άνθρωπος κρατά παθητική στάση, μόνιμα επιθετική ή και αμυντική, όταν πιστεύει πως νομή και νόμοι καθιστούν δίκαιο τον κόσμο που τον περιβάλλει, τότε είναι αδιαμφισβήτητο πως η παρακμή δεν αναμένεται, μα έχει ήδη ξεκινήσει αφού ο ίδιος ο άνθρωπος εξαπατά τον εαυτό του.
«Αν θέλεις εγκληματίες, φτιάξε νόμους. Αν θέλεις κλέφτες φτιάξε ιδιοκτήτες»
Γνωστή η πιο πάνω φράση και νομίζω πως σε μια γωνιά του υποσυνείδητού τους όλοι οι άνθρωποι το γνωρίζουν. Όμως, ο άνθρωπος συν τα άλλα κουβαλάει και το αρχέγονο σύνδρομο του φόβου που διαμορφώθηκε μέσα στις εποχές και σήμερα αυτός ακριβώς ο φόβος είναι που τον κάνει να ανέχεται μια άσχημη μεν μα βολική κατάσταση, αρνούμενος την όποια ελευθεριακή κοινωνική αλλαγή. Δεν γνωρίζω το πότε ο πλανήτης μας θα αποκτήσει κάτι αντίστοιχο με την παράλληλη δικαιοσύνη, ισοτιμία και κοινοκτημοσύνη που περιγράφειη Ursula Le Guin στο βιβλίο της «Ο αναρχικός των δύο κόσμων» απ' όπου και η πιο πάνω φράση, μα σαφώς, για να γίνει αυτό, ο άνθρωπος θα πρέπει πρώτα να χτίσει την εμπιστοσύνη με τον διπλανό του μέσα από κοινωνικές και συνεργατικές δομές.
Και αναλογιζόμενοι όλα αυτά, κάπου εδώ έρχεται και το «The Evolution of Trust».
Τι είναι το «The Evolution of Trust»:
Ας το χαρακτηρίσουμε σαν παιχνίδι, αφού άλλωστε μέσα από την θεωρία των παιχνιδιών, θέτει σαν κύριο ερώτημα το εξής:
Γιατί, ακόμα και σε καιρό ειρήνης, οι φίλοι γίνονται εχθροί;
Και γιατί, ακόμα και σε πόλεμο, οι εχθροί γίνονται φίλοι;
Προσπαθεί δηλαδή - μέσω της θεωρίας των παιχνιδιών - να βοηθήσει να κατανοήσουμε όλη αυτή την επιδημία της δυσπιστίας που κυριαρχεί στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην καθημερινότητα.
Μπορείτε να το παίξετε μέσα από έναν οποιοδήποτε browser, δεν χρειάζεται να κατεβάσετε το παραμικρό, ενώ είναι πολύ ελαφρύ σαν σελίδα. Χωρίζεται σε μόλις 9 μέρη, όπου οι επιλογές που σας δίνει είναι δυο: «cheat», δηλαδή εξαπάτηση, και «cooperate», δηλαδή συνεργασία.
Σε αυτά τα 9 μέρη λοιπόν, θα πρέπει να συνδιαλλαχτείτε με 9 διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων, μπροστά από μια μηχανή που παράγει νομίσματα, έχοντας τρεις επιλογές με τον καθέναν/-μιά από αυτούς. Εάν συνεργαστείτε και εξαπατήσετε, χάνετε ένα νόμισμα ενώ κερδίζετε τρία. (Βαθμολογία: -1 vs +3) Ωστόσο, εάν και οι δύο εξαπατήσετε, κανείς από εσάς δεν κερδίζει ούτε χάνει τίποτα. (Βαθμολογία: 0 vs 0) Ως εκ τούτου: θα πρέπει να επιλέξετε «CHEAT». Σωστά; Αλλά ας πούμε, ο άλλος παίκτης επιλέγει «cooperate» συνεργάζεται δηλαδή και βάζει σε ένα νόμισμα. Τι πρέπει να κάνετε τώρα;
Θα επιλέξετε και εσείς συνεργασία, έτσι; Αυτό μοιάζει και το «σωστό» άλλωστε επειδή αν και οι δύο συνεργαστείτε, και οι δύο δώστε ένα κέρμα, θα κερδίσετε τρία. (Βαθμολογία: +2 έναντι +2). Αλλά εάν εξαπατήσετε και συνεργαστείτε, θα κερδίσετε τρία νομίσματα με το κόστος ενός. (Βαθμολογία: +3 vs -1) Ως εκ τούτου: θα πρέπει να συνεχίσετε. «CHEAT» λοιπόν;

Και ανάλογα σας φέρνει σε άλλο δίλημμα στην επόμενη επιλογή σας.
Λίγο - πολύ αυτές τις συνδιαλλαγές θα μπορούσαμε να τις μεταφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή και στις αποφάσεις που λαμβάνουμε στην κοινωνικότητά μας.
Τελειώνοντας το «παιχνίδι», θα αναρωτηθείτε ίσως πιο σοβαρά, αν μπορεί να αλλάξει κάτι. Κατά κάποιον τρόπο αυτός είναι και ο σκοπός του.
Αρχίζοντάς το, θα διαβάσετε την γνωστή ιστορία όπου κατά τον Α' παγκόσμιο πόλεμο, τις ημέρες των χριστουγέννων, με τα αντίπαλα στρατεύματα στο μέτωπο να συνάπτουν ανακωχή - αντίθετα με τις εκατέρωθεν και άνωθεν διαταγές - ώστε να θάψουν τους νεκρούς τους μα και να γιορτάσουν μαζί. Με αυτήν την μικρή μα και μεγάλη ιστορία, θέτει το ερώτημα που αναφέραμε και μπορείτε να ξεκινήσετε.
Το παιχνίδι είναι στα αγγλικά (απλά), μα αν δεν τα πάτε καλά, κάντε επικόλληση τα κειμενάκια του σε ένα μεταφρασάρι και θα καταλάβετε τι λένε.
>>> η ιστοσελίδα του The Evolution of Trust.
[thanks στον Δ.Α άκα Talos, για το Info]


site: osarena.net

http://www.greekport.gr

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Τρόποι Κοινοποίησης:
URL:
BBCode:
HTML: