«Κοινωνικό μέρισμα» το 2017 – Περικοπές επιδομάτων το 2018
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε
Μπορεί πέρυσι το «κοινωνικό μέρισμα» ύψους 630 εκατ. ευρώ να μετουσιώθηκε στην «13η σύνταξη» και να διανεμήθηκε σε 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους, ωστόσο αυτό δεν θα επαναληφτεί εφέτος, καθώς το που θα κατευθυνθεί το ποσό από την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 θα συναποφασιστεί με τους θεσμούς.
Το μόνον σίγουρο είναι πως πολλοί «τυχεροί» που θα λάβουν το 2017 το «κοινωνικό μέρισμα» θα κληθούν να το επιστρέψουν πίσω το 2018 μέσω φόρων, εισφορών και περικοπών επιδομάτων και προνομιών.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει εφέτος στα 3,9 δισ. ευρώ περίπου, έναντι στόχου για 3,1 δισ. ευρώ και ήδη εξαγγέλλει πως τα 800 εκατ. ευρώ της υπεραπόδοσης έναντι του στόχου θα κατευθυνθούν προς τις οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
Η συζήτηση για το πώς ακριβώς θα διανεμηθεί το ποσό αυτό θα γίνει με τους θεσμούς μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θέλει να το καταβάλει στους δικαιούχους έως το τέλος του έτους, ώστε το ποσό αυτό να μην καταγραφεί ως δαπάνη στον προϋπολογισμό 2018.
Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί με το αναθεωρημένο Μνημόνιο στην υιοθέτηση πολιτικών που θα επηρεάσουν από το 2018 αρνητικά τις οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, τις οποίες εμφανίζεται να θέλει να ενισχύσει με το «κοινωνικό μέρισμα». Πιο απλά σε χιλιάδες περιπτώσεις η κυβέρνηση θα δώσει στο τέλος του 2017 μια οικονομική βοήθεια που εν συνεχεία θα την πάρει πίσω το 2018 μέσω πρόσθετων επιβαρύνσεων ή περικοπών επιδομάτων και παροχών.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 η κυβέρνηση θα κληθεί να προωθήσει τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των προνοιακών επιδομάτων στα πρότυπα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Η μνημονιακή λογική ως προς την ενσωμάτωση όλων των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στο επονομαζόμενο λεγόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή, επαναξιολόγηση, ακόμα και κατάργηση πλήθους επιδομάτων αναπηρίας (μειώσεις άνω του 50% επί του συνόλου), στα οικογενειακά (κατάργηση του επιδόματος για το τρίτο τέκνο), στο επίδομα θέρμανσης, στα φοιτητικά βοηθήματα και στα επιδόματα στέγασης, ενώ θα μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι τους. Από τις μειώσεις αυτές πρέπει να εξοικονομηθούν 259 εκατ. ευρώ στη διετία.
Ακόμη, υπενθυμίζεται πως από το 2018 θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου εισοδήματος 1,5% για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι προκαταβάλλουν κάθε μήνα τον φόρο και θα επέλθει επιβάρυνση 65 εκατ. ευρώ για τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Παράλληλα, θα ισχύσει η κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες που υπερβαίνουν το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος (επιβάρυνση 121 εκατ. ευρώ).
Είναι εμφανής λοιπόν η αμφισημία της κυβερνητικής πολιτικής η οποία απορρέει από τη σύγκρουση του κοινωνικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με τις επιταγές του Μνημονίου.
Πηγή: REUTERS/Leonhard Foeger/cnn.gr
Παρόμοια θέματα
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να απαντήσετε
Προκειμένου να απαντήσετε πρέπει να είστε μέλος.
Δημιουργία Λογαριασμού
Ενταχθείτε στην κοινότητά μας δημιουργώντας έναν λογαριασμό. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία ενός νέου Λογαριασμού
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης