Nagorno Karabakh: Ξεκίνησε η παράδοση των εδαφών στους Αζέρους - Ο ρόλος της Ρωσίας
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε
Η Αρμενία έχασε επτά επαρχίες του Nagorno Karabakh τις οποίες είχε κατακτήσει στις αρχές τη δεκαετίας του '90
Μελανή είναι η σημερινή ημέρα στο βιβλίο της ιστορίας των Αρμενίων καθώς ξεκίνησε η παράδοση εδαφών του Nagorno Karabakh στους Αζέρους.
Οι εθνικιστικές δυνάμεις στην Αρμενία ανασυντάσσονται και απειλούν την κυβέρνηση του Niko Pashinyan ο οποίος γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του.
Ο Γερμανός αναλυτής Stefan Maischter διευθύνει στην Τιφλίδα το γραφείο του πολιτικού ιδρύματος Χάινριχ Μπελ- που πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων- και αναλύει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι η συμφωνία εκεχειρίας μετά από έξι εβδομάδες μαχών στο Nagorno Karabakh, αρμενικό θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν, ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση της Αρμενίας.
"Η Αρμενία υφίσταται απώλειες, χάνει επτά επαρχίες του Nagorno Karabakh, τις οποίες είχε κατακτήσει στις αρχές τη δεκαετίας του '90, και τελικά συνθηκολογεί.
Βλέπουμε ότι με τη στήριξη της Τουρκίας είναι τόσο ισχυρή η υπεροπλία του Αζερμπαϊτζάν, που αν συνεχιζόταν ο πόλεμος θα είχαμε ακόμη περισσότερα θύματα. Η αρμενική πλευρά δεν θεωρούσε πως είχε κάποια δυνατότητα να αμυνθεί ή να κερδίσει τον πόλεμο".
Σε ρόλο ρυθμιστή η Ρωσία
Παρά τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, ο Maischter συμφωνεί με την εκτίμηση πολλών αναλυτών ότι ρυθμιστής των εξελίξεων στην περιοχή παραμένει η Ρωσία. Όπως επισημαίνει "η Ρωσία αρχικά περίμενε την εξέλιξη του πολέμου, ζυγίζοντας τις εξελίξεις. Τη στιγμή που η Αρμενία βρισκόταν στα πρόθυρα της ήττας παρενέβη, δηλώνοντας πρόθυμη να αποστείλει ειρηνευτική δύναμη. Χωρίς τη Ρωσία δεν θα υπήρχε συμφωνία εκεχειρίας. Η Ρωσία εξακολουθεί να διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο και απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι εκείνη είναι ο πρωταγωνιστής στον Νότιο Καύκασο, δεν έχει κερδίσει έδαφος η Τουρκία, όπως πολλοί φοβούνταν..."
Ενισχύεται το μίσος ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμένιους
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilhan Aliev έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχθεί ένα ανεξάρτητο Nagorno Karabakh. Το καθεστώς της περιοχής ουσιαστικά δεν ρυθμίζεται στη συμφωνία εκεχειρίας. Η συμφιλίωση θα είναι πολύ δύσκολη, επισημαίνει ο Γερμανός αναλυτής. "Το κύριο πρόβλημα είναι το μίσος που επικρατεί στην περιοχή, το μίσος μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, το μίσος απέναντι στον άλλον", λέει ο Maischter.
"Ακόμη δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν, στρατιώτες και άμαχοι, κάποιοι μιλούν για 6.000 νεκρούς. Αυτό το μίσος έχει ενισχυθεί. Ειρηνιστές δέχθηκαν επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και στον δρόμο. Θα είναι πολύ δύσκολο να συμφιλιωθούν οι δύο λαοί. Αλλά χωρίς τη συμφιλίωση δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη".
Την Κυριακή οι Αρμένιοι καλούνται να παραδώσουν την επαρχία Καλμπατσάρ, με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας. Τις επόμενες μέρες θα αποχωρήσουν και από άλλα εδάφη τουΝαγορνο Καραβακη. Εγκαταλείποντας την περιοχή, πολλοί έβαλαν φωτιά στα σπίτια τους για να μην παραδώσουν τίποτε ακέραιο και αξιοποιήσιμο στους Αζέρους. Ήδη η ανακοίνωση της εκεχειρίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Αρμενία, με τους διαδηλωτές να εισβάλλουν στη Βουλή. "Θα είναι πολύ δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες για την Αρμενία και ιδιαίτερα για τον πρωθυπουργό Pashinyan, έναν από τους λίγους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες στην ιστορία της χώρας", λέει ο αναλυτής. "Βλέπουμε να ενισχύεται ο εθνικισμός, να περιθωριοποιούνται οι μετριοπαθείς, οι εθνικιστές λένε ότι οι Αρμένιοι δεν έπρεπε να υπογράψουν εκεχειρία, αλλά να πολεμήσουν μέχρι τέλους. Ασκούν τεράστια πίεση στην κυβέρνηση Pashinyan".
Ανταγωνισμός επιρροής για Τουρκία, Ρωσία, Ιράν
Ο Γερμανός αναλυτής δεν αποκλείει την άνοδο των εθνικιστών στην εξουσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ειρήνευση στο Nagorno Karabakh, αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Αρμενίας, η οποία σήμερα θεωρείται η μόνη δημοκρατική χώρα στην περιοχή του Καυκάσου, μαζί με τη Γεωργία. Υπάρχουν όμως και άλλες τεκτονικές κινήσεις σε μία γεωπολιτικά ευαίσθητη συγκυρία: "Έχουμε μία σύγκρουση, στην οποία η Τουρκία ασκεί πλέον μεγαλύτερη επιρροή, μπαίνει σε έναν ανταγωνισμό ισχύος με τη Ρωσία, ενώ επηρεάζεται και το Ιράν, που έχει μεγάλη μειονότητα Αζέρων. Η Γεωργία έχει αρμενική, αλλά και αζερική μειονότητα. Όλα αυτά μπορεί να έχουν συνέπειες για πολλές χώρες στην ευρύτερη περιοχή."
bankingnews.gr
__________________
Download: Για να δείτε το κρυφό περιεχόμενο θα πρέπει να σχολιάσετε.
To see hidden content you should comment.
Στον κόσμο μας, δεν υπάρχει λογοκρισία - απλά ελευθερία έκφρασης. Twitber.com
Παρόμοια θέματα
» Market Pass: Ξεκίνησε η πίστωση των χρημάτων – Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών
» Ιστορικής σημασίας στρατηγικό λάθος της Ρωσίας - Ξαναβάζει τους Τούρκους στη Συρία
» Συνεργασία Ρωσίας και ΗΠΑ για διαστημικό σταθμό στη Σελήνη
» Γερμανία: Καταδικάστηκε έφεδρος αξιωματικός για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
» Δικαστική σύγκρουση Ρωσίας - ΗΠΑ για τον «μάγο των bitcoin» που συνελήφθη στη Χαλκιδική
» Ιστορικής σημασίας στρατηγικό λάθος της Ρωσίας - Ξαναβάζει τους Τούρκους στη Συρία
» Συνεργασία Ρωσίας και ΗΠΑ για διαστημικό σταθμό στη Σελήνη
» Γερμανία: Καταδικάστηκε έφεδρος αξιωματικός για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
» Δικαστική σύγκρουση Ρωσίας - ΗΠΑ για τον «μάγο των bitcoin» που συνελήφθη στη Χαλκιδική
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να απαντήσετε
Προκειμένου να απαντήσετε πρέπει να είστε μέλος.
Δημιουργία Λογαριασμού
Ενταχθείτε στην κοινότητά μας δημιουργώντας έναν λογαριασμό. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία ενός νέου Λογαριασμού
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης