Σύντομα πολλές κατηγοριες θα είναι ανοιχτές για όλους...

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

#1
 Admin

avatar
Admin«Πρεμιέρα» έκανε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ένα σύστημα πρόγνωσης των Ηλιακών Ενεργητικών Σωματιδίων (ΗΕΣ) και των Ηλιακών Εκλάμψεων (ΗΕ), το οποίο υλοποιήθηκε και πλέον λειτουργεί.

Το σύστημα ονομάζεται FORSPEF (Forecasting Solar Particle Events and Flares) και τα αποτελέσματά του είναι ελεύθερα προσβάσιμα στον ιστότοπο: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Το σύστημα FORSPEF ενσωματώνει δυο λειτουργίες πρόγνωσης, μία μακροπρόθεσμη και μία βραχυπρόθεσμη, εκτιμώντας την πιθανότητα εμφάνισης γεγονότων ΗΕΣ μέχρι και 24 ώρες, προτού εμφανιστεί οποιοδήποτε εκρηκτικό γεγονός στην επιφάνεια του Ήλιου.

Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση ξεκινά με την ταυτοποίηση μιας ενεργής περιοχής στην επιφάνεια του Ήλιου και τον υπολογισμό του αντίστοιχου ενεργού μαγνητικού πεδίου, οδηγώντας στον προσδιορισμό της πιθανότητας εμφάνισης ηλιακών εκλάμψεων και ηλιακών ενεργητικών σωματιδίων.

Η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση βασίζεται στην ύπαρξη ενός ηλιακού εκρηκτικού γεγονότος (μιας ηλιακής έκλαμψης ή/και μιας στεμματικής εκτίναξης μάζας) και οδηγεί στον υπολογισμό της πιθανότητας εμφάνισης ενός γεγονότος ΗΕΣ και στα αναμενόμενα χαρακτηριστικά του.

Σχετική επιστημονική δημοσίευση, με επικεφαλής τον Αναστάσιο Αναστασιάδη, διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έγινε στο περιοδικό ηλιακής φυσικής «Solar Physics».

Πηγή: EPA/JIM LO SCALZO/ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.greekport.gr

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Τρόποι Κοινοποίησης:
URL:
BBCode:
HTML: