Η μείωση των μελισσών από τον πλανήτη - Αν εξαφανιστούν οι μελισσες, θα χαθει η ζωη
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε
Γράφει η Έλενα Κρητικού
Οι μέλισσες και η εξαφάνισή τους. Όπως το ακούμε, δεν μοιάζει ότι ως πρόβλημα μπορεί να πάρει μεγάλες εκτάσεις. Όμως, ο ρόλος μίας μέλισσας στην φύση και στην ανθρωπότητα είναι ζωτικός.
Το Σύνδρομο Εγκατάλειψης Αποικιών Κυψελών (Colony Collapse Disorder), είναι ο επιστημονικός όρος που περιγράφει την εξαφάνιση των μελισσών από τον πλανήτη. Σίγουρα, οι περισσότεροι από εμάς δεν προβληματιζόμαστε για το αν οι μέλισσες πρόκειται να εξαφανιστούν, αλλά θα έπρεπε να ξέρουμε πως ο ρόλος τους δεν περιορίζεται μόνο στο μέλι που προσφέρουν.
Εκτός από γλυκό μέλι, μία μέλισσα εξασφαλίζει την γύρη, την πρόπολη, τον βασιλικό πολτό και το κερί. Επίσης, οι μέλισσες θεωρούνται από τους σημαντικότερους επικονιαστές στη φύση. Αναλαμβάνουν το 90% της επικονίασης των φυτών και τουλάχιστον, το 30% της επικονίασης στις αγροτικές καλλιέργειες. Ταξιδεύοντας από άνθος σε άνθος μεταφέρουν γύρη και γονιμοποιούν τα φυτά. Όχι μόνο τα αγριολούλουδα, αλλά τα δέντρα, τα σιτηρά και τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας στα οποία βασίζεται σήμερα, η ανθρωπότητα για να τραφεί.
Ο ρόλος τους συχνά, αγνοείται. Συμβάλλουν στην επάρκεια τροφής για τον άνθρωπο, αλλά και στη διατήρηση υγιών και βιώσιμων οικοσυστημάτων. Η ελληνική αγροτική οικονομία απασχολεί με την μελισσοκομία τουλάχιστον 25000 άτομα, ως κύρια ή συμπληρωματική ασχολία του εισοδήματός τους, την στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν προϊόντα αξίας μεγαλύτερης των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις μέλισσες.
Σύμφωνα με την Αγροτική Ερευνητική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, “Παρά τους διάφορους ισχυρισμούς στα επιστημονικά ή όχι μέσα, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τους λόγους που προκαλούν το Σύνδρομο Εγκατάλειψης Αποικιών Κυψελών”. Μετά όμως, από εκτεταμένες απώλειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Ασφαλείας Τροφίμων κατέληξε πως κύρια απειλή αποτελεί η υψηλή τοξικότητα των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.
Με μία αιφνίδια εξαφάνιση των μελισσών, η υπάρχουσα αγροτική παραγωγή, αλλά και η ανθρώπινη ύπαρξη θα δεχόταν ένα ισχυρό πλήγμα. Ο Albert Einstein δεν είχε πει κάποτε, τυχαία πως: “Όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες, η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα τέσσερα χρόνια ζωής”.
Με πληροφορίες από pathfinder.gr
Παρόμοια θέματα
» Ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη μείωση φορολογίας στην ιστορία των ΗΠΑ
» Αρχαίες πύλες στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη!
» Άρτα: Μείωση τελών ύδρευσης κατά 50% σε 1471 οικογένειες
» 12 παραδείγματα του τεράστιου χάους που ξεσπά ξαφνικά σε όλο τον πλανήτη.
» Έκθεση: Τεράστια μείωση του αριθμού των Χριστιανών στη Συρία- Συνεχείς οι διώξεις
» Αρχαίες πύλες στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη!
» Άρτα: Μείωση τελών ύδρευσης κατά 50% σε 1471 οικογένειες
» 12 παραδείγματα του τεράστιου χάους που ξεσπά ξαφνικά σε όλο τον πλανήτη.
» Έκθεση: Τεράστια μείωση του αριθμού των Χριστιανών στη Συρία- Συνεχείς οι διώξεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να απαντήσετε
Προκειμένου να απαντήσετε πρέπει να είστε μέλος.
Δημιουργία Λογαριασμού
Ενταχθείτε στην κοινότητά μας δημιουργώντας έναν λογαριασμό. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία ενός νέου Λογαριασμού
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης