Τα μυστικά του Τεοτιχουακάν: Νέα μυστήρια αποκαλύπτουν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη στο Μεξικό
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε
Εδώ και δεκαετίες, η ανακάλυψη ενός βασιλικού τάφου ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους των αρχαιολόγων που πραγματοποιούν έρευνες στην αρχαία πόλη Τεοτιχουακάν στο Μεξικό, καθώς θεωρείται ότι κάτι τέτοιο θα αποκάλυπτε πολύτιμα νέα στοιχεία για την πολιτική δύναμη μιας πόλης που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη σε όλο το δυτικό ημισφαίριο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, πρόκειται για ένα μυστήριο που οι αρχαιολόγοι πίστεψαν το 2015 ότι θα λυνόταν σύντομα, λόγω της εύρεσης μεγάλων ποσοτήτων υγρού υδράργυρου σε σήραγγα, μαζί με πολύτιμα αντικείμενα, κάτω από την Πυραμίδα του Φτερωτού Ερπετού- του τρίτου μεγαλύτερου ναού της πόλης.
Επρόκειτο για την πρώτη φορά που η τοξική αυτή ουσία εντοπιζόταν σε αρχαιολογικό χώρο στο Μεξικό, «πυροδοτώντας» εικασίες πως η αναζήτηση για τον βασιλικό τάφο ήταν κοντά στο τέλος της. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται μέχρι τώρα, αυτό δεν ισχύει, παρά τις εκτενείς έρευνες στην πυραμίδα, οι οποίες δεν αποδίδουν νέα στοιχεία σχετικά με τους αινιγματικούς ηγεμόνες του Τεοτιχουακάν.
«Στην αρχή των ερευνών, νομίζαμε πως το τούνελ ήταν μια μεταφορική απεικόνιση του κάτω κόσμου, του μέρους της δημιουργίας και της μεταβίβασης της εξουσίας, και ότι θα βρίσκαμε έναν τάφο των ηγετών του Τεοτιχουακάν σε αυτό το πολύ τρομακτικό μέρος» είπε στον Guardian ο Σέρτζιο Γκόμεζ, επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων που πραγματοποιούν έρευνες εκεί. «Θα ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη, που θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε τις ιεραρχικές δομές και το σύστημα διακυβέρνησης του Τεοτιχουακάν- αλλά έχουμε σχεδόν τελειώσει τις ανασκαφές- και δεν έχουμε βρει τάφο» πρόσθεσε.
Οι πρώτες οικοδομικές δραστηριότητες στο Τεοτιχουακάν άρχισαν κατά το 150 π.Χ, και συνεχίστηκαν μέχρι το 250 μΧ. Στο ζενίθ της, η πόλη κάλυπτε 54 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σε αυτήν ζούσαν μέχρι και 200.000 άνθρωποι, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη πόλη στο δυτικό ημισφαίριο. Εγκαταλείφθηκε γύρω στο 550 μ.Χ, και μεγάλο μέρος της ιστορίας της παραμένει άγνωστο: Οι αρχαιολόγοι ηλπιζαν ότι η ανακάλυψη ενός βασιλικού τάφου θα βοηθούσε στο να διαπιστωθεί εάν την πόλη κυβερνούσαν δυναστείες/ βασιλικές οικογένειες, ή ηγεμόνες που μοιράζονταν εξουσίες.
Η εν λόγω σήραγγα, μήκους 20 μέτρων, ανακαλύφθηκε κατά τύχη το 2003, λόγω βροχοπτώσεων. Το 2009, επιστήμονες του ινστιτούτου INAH εισήλθαν σε αυτήν για πρώτη φορά – θεωρείται πως ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που έμπαιναν εκεί μέσα σε 1.500 χρόνια. Το 2014, βρέθηκαν τρεις μεγάλοι θάλαμοι στο τέλος της σήραγγας, σχεδόν 20 μέτρα κάτω από τον ναό. Όπως διαπιστώθηκε, είχαν χαραχτεί έργα/ τεχνουργήματα εντυπωσιακής ομορφιάς και ακρίβειας, που απεικόνιζαν βουνά και κοιλάδες, με ποσότητες υδραργύρου να απεικονίζουν ιερούς ποταμούς και λίμνες- αλλά τάφος δεν βρέθηκε ποτέ.
Αυτό σημαίνει ότι οι αίθουσες αυτές δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για σκοπούς ταφής- ή ότι ο τάφος κάποια στιγμή μεταφέρθηκε από εκεί. Η σήραγγα πάντως σφραγίστηκε με μπάζα κατά το 250 μ.Χ, αν και υπάρχουν ενδείξεις πως κάποιοι ξαναμπήκαν κατά το 530 μ.Χ. «Υπάρχουν στοιχεία ότι κάτι πολύ μεγάλο και βαρύ σύρθηκε έξω από το τούνελ σε κάποιο σημείο. Θα μπορούσε να είναι ένας τάφος, αλλά απλά δεν γνωρίζουμε» είπε ο Γκόμεζ.
Παρόλα αυτά, πάνω από 100.000 αντικείμενα έχουν ανακτηθεί, τα οποία παρέχουν νέα στοιχεία σχετικά με την προέλευση και την ισχύ της πόλης. Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι τέσσερα σχεδόν τέλεια διατηρημένα αγαλματίδια (τριών γυναικών και ενός άνδρα), που βρέθηκαν κοντά στις εισόδους. Οι γυναίκες εμφανίζονται να φορούν κοσμήματα και σκουλαρίκια, και να φέρουν σακίδια με αντικείμενα συμβολικής αξίας, περιλαμβανομένων μικρών καθρεφτών που υποτίθεται ότι βοηθούσαν στην επικοινωνία με το παρελθόν και το μέλλον. Οι καθρέφτες και τα μάτια ήταν φτιαγμένα από πυρίτη- και τα αγάλματα βρέθηκαν να στέκονται όρθια.
«Η υπόθεσή μου είναι πως αυτά τα γλυπτά απεικονίζουν του ιδρυτές του Τεοτιχουακάν, αυτούς που είχαν την εξουσία να αποφασίσουν ποιο ήταν το ιδανικό μέρος για να στήσουν μια καινούρια πόλη. Στέκονταν όρθιοι επειδή τότε ήταν ακόμα ζωντανοί» είπε ο Γκόμεζ, πρώην ψυχολόγος.
Τα τρία αγάλματα γυναικών θα μπορούσαν να σημαίνουν πως οι γυναίκες έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην δομή της ιεραρχίας στις πρώιμες φάσεις της πόλης, εικάζει ο αρχαιολόγος. «Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου του Τεοτιχουακάν, το οικονομικό του σύστημα και ο πλούτος συνδέονταν με τη γεωργία και οι γυναίκες συνδέονταν με τη γονιμότητα. Αλλά αυτό άλλαξε, και ο γυμνός άνδρας πιθανότατα απεικονίζει αυτή τη διαδικασία της αλλαγής. Για εμένα αυτά τα αγάλματα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα από έναν τάφο, καθώς μας μιλούν για την προέλευση του Τεοτιχουακάν».
huffingtonpost.gr
Παρόμοια θέματα
» Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που υπάρχουν – Σε ποιόν ανήκει τελικά το Dark Web; (βίντεο)
» Τρόμος στο Ζαγόρι: Ποια τα μυστήρια βουητά που ακούνε οι κάτοικοι και τρέμουν από φόβο
» Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στο Μεξικό
» 10 συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον φονικό σεισμό στο Μεξικό
» Νέα Υόρκη: Μεταλλικοί πύργοι τοποθετούνται στην πόλη σε άκρα μυστικότητα
» Τρόμος στο Ζαγόρι: Ποια τα μυστήρια βουητά που ακούνε οι κάτοικοι και τρέμουν από φόβο
» Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στο Μεξικό
» 10 συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον φονικό σεισμό στο Μεξικό
» Νέα Υόρκη: Μεταλλικοί πύργοι τοποθετούνται στην πόλη σε άκρα μυστικότητα
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να απαντήσετε
Προκειμένου να απαντήσετε πρέπει να είστε μέλος.
Δημιουργία Λογαριασμού
Ενταχθείτε στην κοινότητά μας δημιουργώντας έναν λογαριασμό. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία ενός νέου Λογαριασμού
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης